Vad gör en kartläsare?

Rodrigo Garrido / Shutterstock.com
Rodrigo Garrido / Shutterstock.com

Kartläsaren ger instruktioner till rallyföraren hur hon eller han ska köra. Tina Thörner, som är en berömd svensk kartläsare, har förklarat att det för hennes del handlade om att sitta i en bil 10 till 16 timmar per dag. I bilen navigerar kartläsaren efter en karta eller så följer han eller hon direktiv som man tidigare fått av organisationen.

Något som är viktigt för en kartläsare i rally är, enligt Tina, att anteckna rätt grad på varje sväng så att alla mått man anger mellan kurvorna stämmer. Det kan bli ganska många anteckningar i en så kallad roadbook, så det är ingen uppgift för den som lätt blir åksjuk.

Det krävs lite olika av kartläsaren beroende på vilket lopp det handlar om. I ett ökenrally till exempel kan den viktigaste uppgiften vara att veta exakt var man befinner sig någonstans. Vill det säg illa är risken stor att man kör vilse och fastnar någonstans bland sanddynorna.

Är man däremot och kör på skogsvägar är det viktigare att hålla kolla på svängar och kurvor, så att föraren på bästa sätt kan anpassa sin körstil för att så snabbt som möjligt komma in i mål.